CHP bu hafta sonu Antalya’da Parti Meclisi ve Milletvekilleriyle toplandı, ülke gündemi ve parti içi sorunları tartıştı.. Bir anlamda CHP Genel Merkezi danışma toplantısı yaptı..

                Bu toplantı Genel Başkan, MYK ve milletvekillerinin bir kısmının parti içi sorunlara ve ülke gündemine farklı baktıklarının da açığa çıktığı bir toplantı oldu.. Bu toplantı sonrasında CHP olağanüstü kurultay çalışmaları hız kazanacaktır..

                CHP Genel merkezi bu sorunları tartışırken il ve ilçe örgütleri bahar yorgunluğunu yaşıyor..  Ülkede her gün olağanüstü gündem oluşurken CHP il ve ilçe örgütlerinde herhangi bir hareket görünmüyor.. CHP örgütleri adeta kış uykusunda..

                CHP ile ilgili yazdığımda bazı dostlarımı biliyorum kızıyor.. Ancak hiç susma ve olup biten gerçekleri yazmama niyetinde değilim.. CHP kartviziti taşımak ve girdiği ortamlarda bu kartviziti kullanmak bu kadar ucuz olmamalı.. O kartviziti önce doğru işler yapacak, hak edecek ve kullanacaksınız..

                CHP Parti tüzüğü yönetimlerin nasıl çalışması gerektiğini maddeler halinde yazmış.. Ancak CHP içinde il başkanlığı yapmış kişilerin bile parti tüzüğünü bilmediğine çoğumuz şahit olduğumuza göre, tüzüğe uygun değil, kendi  kafasına göre parti yönetmek gelenek haline gelmiş..

                Ayrıca yönetimlere gelenler siyasi birikimleriyle değil, birilerinin elinden tutmasıyla geldikleri için, bağlı olduğu bu kişinin vereceği emri beklediğinden tüzük yok sayılıyor..

                CHP Tüzüğünün 57.maddesi danışma toplantılarını düzenliyor..

Şöyle;A- Bölge Danışma Toplantıları. B- İl Danışma Toplantıları. C-İlçe Danışma Toplantıları.

Örgütler bu danışma toplantılarını bir üst yönetimin bilgisi dahilinde yapıyor..  Örneğin ilçe danışma toplantıları İl yönetim kurullarının bilgisi içinde en geç üç ayda bir olmak üzere, ilçe yönetim kurullarınca gerek duyulacak sayıda ilçe danışma toplantıları düzenlenir. Toplantı sonunda bir sonuç raporu düzenlenerek il başkanlığına ve Genel Merkeze sunulur. Diyor..

Ayrıca;  Yerel ve genel seçimlerden sonra en geç iki ay içerisinde ilçe danışma toplantısı yapılır.  Bu toplantı sonunda hazırlanan sonuç raporlarında ilçe, belde ve mahalle düzeyinde seçim sonuçları değerlendirilerek kısa ve orta vadede yapılması gereken hususlara ilişkin önerilerde bulunulur.

Aynı madde il yönetimi içinde geçerli.. Parti tüzüğünün emri bu.. Keyfiyet yok yapacaksın..  il ve ilçe kongreleri 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra yapıldı.. 1 Kasım seçimlerinden bu güne 7.5 ay (193 gün) geçti..

CHP örgütlerinin hiç biri tüzük emri olan danışma toplantılarını yapmıyor..

Neden..!

Sorduğum soruya yine ben cevap vereyim, örgütler üyelerine danışmaktan ve yapılacak olan eleştirilerden veya yaptıklarından yada yapamadıklarının sorulmasından  korkuyor.. Bunun başka bir cevabı yok..

Oysa danışma toplantıları örgütlerin yapacağı en faydalı çalışmalardır..

Faydaları saymakla bitmez şöyle ki; yönetim ve üye bütünlüğünü sağlar..  Yönetimlerle üye arasında sağlıklı bilgi akışını oluşturur.. Yapılan eleştirilere doğru cevaplar verildikçe, eleştiriler yıkıcı olmaktan yapıcı olamaya döner. Parti içi sorunların parti içinde konuşulmasını ve ortak çözümünün yolunu açar.. En önemlisi yöneticileri çok rahatsız eden dedikoduyu büyük oranda ortadan kaldırır..

Başka; geçmişte uygulanan politikaların doğruluğunu ve yanlışlığını ortaya döker.. Gelecekte uygulanacak politikaları belirler.. Parti yönetimi danışma toplantıları sürekli hale getirdiğinde örgüt bütünlüğü sağlanır, üye ile birlikte yönetmenin temellerini atar.. Danışma toplantıları iç hesaplaşmaların azalmasını hatta bitmesini, parti içi sorunların yine parti içinde çözülmesini sağlar..  Örgüt bütünlüğünü oluşturur, yönetimleri aktif hale getirir.

Bir çırpıda aklıma gelenler bunlar..  Peki, yöneticiler danışma toplantıları sonunda bu güzellikleri yaşamak istemiyor mu? Önce bu toplantıları yapmaya cesaretleri yok, ayrıca bir çoğu tecrübesiz olduğundan yukarıda yazdığım sonuçlara ulaşılacağını tahmin edemiyorlar korkuları bu yüzden..

Bu toplantılar yapılmadığında parti iç sorunlar ve uygulanan politikalar sokakta, kahvede, arkadaş sohbetlerinde yönetimlerin hiç istemediği bir şekilde  acımasızca konuşulur..

9 Mayıs 2016 tarihinde “NE OLACAK CHP’NİN BU HALİ..!” başlığında Akçakoca ve Kilimli ilçe başkanlıklarında yaşanan, ancak sokağa taşmış iki sorundan bahsettim..  İşte bu sorunların konuşulacağı ve çözüm yollarının aranacağı ortam üye danışma toplantılarıdır..

Üyesine danışmayan bir partinin başarılı olması nasıl mümkün olabilir.. Ayrıca danışma toplantılarını yapmamak üyenin partisine güvensizliğini sağlamaz mı?

Durum oldukça açık ve net.. Parti örgütleri parti tüzüğünün emrini yerine getirmiyor.. Bu durumlarda CHP Genel Merkezi örgütleri uyarması gerekmiyor mu?

Peki, partinin milletvekilleri örgütlerin yaptığı tüzük ihlalini görmüyorlar mı? Öyle anlıyorum ki, danışma toplantıları milletvekillerinin de işine gelmiyor..

 

TURGUT GÜVEN