Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşıyoruz.. Bu sıcaklığa birde nem eklenince sıcaklık daha da çekilmez oluyor. Rahatlamak için ilk akla gelen tabi ki Karadeniz’in serin suları..

                Karadeniz’in kıyısında olduğumuz halde Kilimli ve Merkez ilçe de bu çok mümkün değil!

                Sebebini anlatayım!

                Kilimlide Kozlu’ya uzanan kıyı şeridinde denize gireceğiniz hiçbir yer yok! Şimdi aklınıza Uzunkum ve Kapuz plajı ve  Deniz Kulübü gelecek..

                Acıklıyayım!

                Uzunkum plaj değil.. Kabin, tuvalet ve duş yok.. Ayrıca Uzunkum ve Kapuz plajının çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bu sahillerde ölçüm yapıp duyurulmadığı için denize girileceği konusunda şüphelerim var. Kolibasili olduğunu kesin, çünkü her iki sahile de lağım suları akıyor. Üstelik Kapuz plajı haftada iki gün sadece kadınlara ve her gün kapasitesinin üzerinde insanı ağırlıyor..

                Deniz Kulübü ise parası olan kişilere açık.. Ancak diğer iki sahilde hangi tehlike varsa burada da mevcut..

                Orta Kapuz, Tersane kıyıları kaderine terkedilmiş. Liman arkasından Kozlu’ya kadar denize girebileceğiniz sağlıklı bir tek plaj yok..

                Tersine dönelim.. İnağzı geçit, İnağzı, Hasırarkası, Kilimli kıyıları sahil yoluna kurban edildi. Bu sahilleri kurban eden ise tartışmasız Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç’tır. Yıllar önce sahil yolu yapacağım diye bu sahillerin ruhuna Fatiha okuyanda kendisidir. 

                Kilimli limanının hemen yanında küçük bir kumsal oluştu. Belediye buraya kabin duş ve tuvalet koyabilir ama Kilimli halkı ne yazık ki bunu düşünen bir belediyeye sahip değil. Önceki Belediye Başkanı Seçkin Özdemir döneminde bu sahile bir tuvalet iki kabin bir duş konulmuş ama şu an kullanılmayacak halde. Oysa bu kumsalın eksikleri tamamlanarak iki görevli ile Kilimli halkının hizmetine sunulabilirdi.

Diğer taraftan bu kumsalında sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.. Çünkü Kara dere ile lağım suları denize akıyor. Ayrıca Olukbaşından gelen dereye lağım suları bağlı ve balıkçı barınaklarının hemen yanından bahsettiğim kumsala çok yakın bir yerden denizle buluşuyor.   

İşin özü şu Kozlu’dan Kilimli’ye kadar olan kıyı şeridinde denize girip serinlemek mümkün değil. Deniz suyu da sağlıklı değil. Küçük çocukların mikrop kapması mümkün.. Hastane acil servislerinde isal, kusma şikayetlerinin sebebi sözünü ettiğim sahillerde deniz suyunun sağlıksız oluşundandır..

Söz konusu sahillerin sağlıksız oluşu nedeniyle Zonguldak Merkez, Kilimli, Çatalağzı, Muslu halkı Göbü, Türkali, ve Filyos sahillerine gitmekte. Bu gidiş gelişlerde Trende ve yolda çektikleri sıkıntıları bir başka yazıya bırakıp dikkatinizi bir başka konuya çekmek istiyorum..

Bende Göbü’yü tercih edenlerdenim. Yaz aylarında Zonguldak’a geldiğimde haftanın 2-3 günü Göbü’de denize girerim..  Kumu ve denizi tertemiz..

Göbü sahilinin anayoldan ayrıldıktan sonra 1 Km’ye yakın bir yolu var. Bu yoldan girdiğinizde 300 metre sonra kumsala ulaşıyorsunuz.. Yol toprak ve sanırım 1950’li yıllarda asfaltlanmış. Tabi aradan geçen yıllar sonrasında bakımsızlıktan eski toprak haline geri dönmüş. Bu yolun 600 metresi kumsala paralel devam ediyor ve bu yol Göbü sahilinde esnaflık yapan kişilerce onarılıp işler hale getirilmeye çalışılmış.

Sahil esnafı Göbüye deniz için gelenlerin kalma, yemek yeme, kabın, duş ve tuvalet hizmetlerini sağlıyor bu konuda şimdilik bir sıkıntı yaşanmıyor. Ayrıca sahilde çadır kamp kuran yüzlerce vatandaş var.  

Sıkıntı şurada!

Göbü sahiline gelen araçların toprak yolda kaldırdığı toz ve yolun bozuk olması denize gelenleri canından bezdiriyor. Bu yol sözünü ettiğim sahile yakışmıyor.

Şimdi bu sözünü ettiğim sahil yolu nasıl sağlıklı hale getirilebilir ve Göbü’ye denize girmek için gelenler toz toprak çilesinden kurtulur. 

Köylere Hizmet Getirme Birliği (KHGB) bu işi yapabilir mi? Yapar! Sözünü ettiğim birlik Kilimli Kaymakamlığı bünyesinde de var. Bu sorun Kaymakamlığa iletildiği halde şu güne kadar hiçbir işlem yapılmış değil. Sözünü ettiğim birliğin hakkını da yemeyelim sahile birkaç tane üzerinde “K.H.G Birliği” yazılı plastik çöp bidonu koymuş.

Bu yolu yapacak bir başka birlik ise “Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği”. Göbü sahiline verdiği hizmet ise çöp konteyneri. Herhalde yolun durumunu görmemişler. Bu yolu yapmakta turizme hizmet değil mi?  

Başka..!

Geçtiğimiz Pazar günü sözünü ettiğim sahilde en az 5000 kişi vardı.. Bu kişilerin birçoğu Zonguldak, Kilimli, Çatalağzı ve Muslu’dan gelen kişilerdi. O halde Zonguldak, Kilimli, Çatalağzı ve Muslu belediyeleri bu yolu ortaklaşa yapabilirler. Sözünü ettiğim Belediyeler için bu yolu yapmak çocuk oyuncağı, üç günlük bir iş. Bu yolu üstelik parke de  yapabilirler.. Göbü sahili sınırlarının dışında olmasına rağmen kendi halkına hizmet etmiş olacaklardır. Çünkü bu sahilde denize girenler Zonguldak, Kilimli, Çatalağzı ve Muslu’nun halkı.

Son olarak verilen bir sözü hatırlatayım!  Zonguldak Belediyesinin elinde sahil kumunu temizleyen bir araç mevcut.  Başkan Muharrem Akdemir Göbü sahilini temizlemek için bu aracı gönderme sözü vermiş, ancak bu sözünü hala yerine getirmemiş. Muharrem Bey bu araç bekleniyor hatırlatayım!

Evet Göbü sahiline el atacak bir yiğit birlik veya belediye aranıyor.. Sayın Zonguldak Valisi, Kilimli Kaymakamı ve sözünü ettiğim Belediye Başkanları bekliyoruz  efendim..

 

TURGUT GÜVEN

Yayın Tarihi: 02.08.2018