Zonguldak-Kilimli yolu yöremizde her yönüyle en bozuk yollarından biri.. Zeminin bozukluğu, yolun darlığı, son günlerde ise trafik yoğunluğuyla çile yolu haline gelmiş…

                Düzelmesi adına kısa sürede herhangi bir umut ışığı da görünmüyor..

                Dün Uzunkum-Kilimli sahil yolunu gezdim.. Yolun yapıldığı sahili iyi bilen biri olarak geçmiş yıllarda yaşadıklarımı düşündüğümde içim acıdı..  O sahillerde acı-tatlı anılarımız, çocukluğumuz, gençliğimiz var.. Benim gibi bir çok arkadaşım da Uzunkum’dan Kilimli ’ye kadar değil kumsalı, denizin içini bile bilirdik..

Hele İnağzı sahilini ise anlatmaya sayfalar yetmez..

                Bu yörede oturan bir çok insanın denize girip serinlediği, özellikle tatil günleri dolup taşan temiz suyu ve nefis kumu ile akıllarda kalan İnağzı sahilinde her insanın mutlaka güzel bir günü geçmiştir.., Bir den başlayıp, iki, üç, dört ve beş diye adlandırdığımız anı dolu kayalarımız vardı.. Sahili gezerken “ayaktayım yok edemediler” der gibi hala dimdik duran dört ve beşinki kaya ile selamlaştım adeta..

Oturdum taşlarla örülerek yok edilmiş kıyıya, çocukluğumuzda dördüncü kayadan öğlen yemeği için çıkardığımız nefis midyeleri, sahilden yüzerek gidip, beşinci kayada dinlendiğimiz yaz günlerini düşündüm..   

                İşte tüm güzellikleri ve anılarımızı dinamitlemişler, iş makinaları ile yok edip kamyonlarla taşıyıp denize gömmüşlerdi.. Gördüğüm acı gerçek buydu..

                İnağzı geçitteki koy, boydan boya doldurularak yok ediliyor.. Oysa öğretmenlerimiz,“koylar doğanın yarattığı doğal limanlardır” diye öğretmişler, “gözümüz gibi korumamız gereken yerlerdir” diye de tembihlemişlerdi.... Ne yazık ki yok ediliyor.. Eskisine döndürmek ise artık mümkün değil…

2009-2014 yılları arasında Kilimli belediye başkanlığı koltuğunda oturup bu yolun geleceği ile ilgili zaman zaman açıklama yapan;  ama asla doğru söylemeyen belediye başkanını sözlerini düşündüm.. 

                Sahil yoluna önce karşı çıkmış, sonra getireceği oyları düşünüp seçim kitapçığında otoban gibi yol resmetmişti.. Başkan olduktan sonra ihalesini yaptık dört ayda bitecek diyordu.. Aradan yıllar geçti dolgu çalışmaları hala sürüyor..

                Bu yol bittiğinde Zonguldak-Kilimli yolu rahatlar mı? Evet, Uzunkum sonrasında Özel araçlar TIR ‘lar sahil yolunu tercih edeceği için rahatlar..  Ancak sahilleri yok etmeye değer miydi, başka bir proje yapılamaz mıydı (!) diye sormadan edemiyor insan..

                Yolun yapılması düşünüldüğü yıllarda Kilimli Eski Belediye Başkanı Mehmet Alaca’dan dinlemiştim.. Kendilerinin zamanında da sahilden yol düşüncesi gündeme gelmiş ve sahillerin yok olacağı düşüncesi ve Karadenizin hırçınlığı göze alınamadığı için yapılmaktan vazgeçilmiş... 70’li yıllarda, Güntepe mevkiinden geçecek (Zonguldak-Sinop yolu) yukarıdan yerleşim yerlerine de bağlanacak olan yol projesi hazırlanmış. Ancak o günlerde gerek görülmediği için yapılamamış..

                “Yol medeniyettir “denir ya..! Aslında bu sözü “yol yerinde yapıldığında medeniyettir” diye değişmek gerek..

                Benim için sahil yolu medeniyet değil doğa katliamıdır..

                Bu yolu yapanlara, sebep olanlara ileride rahmet okumayacaklardan biriyim.. Sanırım bu yöreyi bilen bir çok insan da benim gibi düşünüyor olmalı..  

 Olan oldu şimdi ne yapılmalıdır..! Çünkü yol yapılıp trafiğe açıldığında çevresinde bazı su kurnazlarının iştahını kabartan, şimdiden göz koyulup projelerin hayal edildiği yerler var..  Onun için yöre halkı, Zonguldak ve Kilimlide ki demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler çok dikkatli olmalı ve asla talan edilmesine izin vermemeli ve sahip çıkılmalı diye düşünüyorum…

Bu yerler projelendirilerek yöre halkının faydalanacağı hale getirilmelidir.

Geçmiş yıllarda bu sahilin en güzel yeri yukarıda bir kısmını anlatmaya çalıştığım gibi İnağzı sahiliydi.. şimdi ise yol güzergâhının en geniş olduğu yer yine İnağzı.. Yol seviyesine kadar doldurulduğunda tren yolu ve kara yolu arasında geniş bir alan oluşacak..  Bu alan aynı zamanda Zonguldak ve Kilimli belediyelerinin de sınırı durumunda.. İnağzı ve Çamlık Muhtarlarını da yakından ilgilendiriyor..

İnağzı için sınırda olmak bu güne kadar şanssızlıktı, çünkü her iki belediyenin sınırında olması bu güne kadar İnağzı halkına hiçbir şey kazandırmadı.. 

Şimdi..! İnağzı Halkı iki mahalle muhtarı ile (Çamlık-İnağzı) bu alana sahip çıkıp, her iki belediye başkanından (Zonguldak-Kilimli) bu alan için ortak proje hazırlanmasını istemeli..

İnağzı Halkı sahili yok edilirken sessiz kalmıştı, sonuç ortada… İnağzılı yine sessiz kalıp sahip çıkmadığında bu alanında talan edileceğinden kimsenin kuşkusu olmasın..

 

TURGUT GÜVEN..