Asma Mahallesi TTK Üzülmez Müessesesi sınırları içinde kalan Fransız yapımı 2 binanın restorasyonu için Zonguldak Belediyesi çalışma başlattı. 

Zonguldak Belediyesi, bu iki yapının kültür merkezi olarak kullanılması için harekete geçti ve çevre temizliği ve düzenlemesiyle çalışmalara başladı. TTK ise; bünyesinde bulunan bu yapıların yeniden restorasyon çalışmasının yapılması ve kullanıma kazandırılması için izin verdi.

Çaycuma ve Çevre Köylerini Güzelleştirme Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; 

CANLI ORGANİZMA KALMAYAN ÇAYIN SUYUNU İÇEN TÜM HAYVANLAR ÖLÜYOR CANLI ORGANİZMA KALMAYAN ÇAYIN SUYUNU İÇEN TÜM HAYVANLAR ÖLÜYOR

"Asma Mahallesi TTK Üzülmez Müessesi sınırları içerisinde yer alan Fransızlar döneminden kalma iki bina için Zonguldak Belediyesi’nin harakete geçmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti.

Fransız Mimarisi’nin en güzel örneklerinden birisi olan ve atıl durumda olan bu evlerle ilgili geçtiğimiz Mayıs ayında bir çağrımız olmuştu. Bu iki yapı Zonguldak ve kömür tarihi açısından çok önemli. Bu iki yapı, Osmanlı döneminde bölgemizde kömür üretimi yapan Fransız Ereğli Şirketi döneminde yani 1905-1910 yılları arasında Fransız Mimarisi’ne uygun şekilde yapıldı. 1905 yılından 1905-1956 yılına kadar önemli endüstri yapıları olarak, 50 yılı aşkın süre hizmet verdi. EKİ döneminde de Mühendis ve üst düzey nezaretçi lojmanı olarak kullanıldı. Bu yapılar, Zonguldak endüstri panoroması açısından önem taşıyan yapılardan ayakta kalabilmiş son yapılar arasında. Bizler Zonguldaklı olarak bu yapıların restorasyon çalışmasının yapılmasını ve yok olmaktan kurtarılmasını istedik.

Zonguldak Belediyesi, bu iki yapının kültür merkezi olarak kullanılması için harekete geçmiş ve çevre temizliği ve düzenlemesiyle çalışmalara başladı. TTK bünyesinde bulunan bu yapıların yeniden restorasyon çalışmasının yapılması ve kullanıma kazanılması için izin verdi. Şimdi öğrendiğimiz kadarıyla çevre düzenlemesi tamamlanacak; Kültür Bakanlığı ve diğer destekçi kurumlar ile iletişime geçilerek restorasyon çalışmalarına başlanacak. İnanıyorum ki bu çalışma tamamlandığında kent için yeni bir tarihi restorasyon çalışmasının da önünü açacaktır.

Çaycuma ve Çevre Köylerini Güzelleştirme Derneği ve Zonguldak halkı olarak bu çalışmada emeği geçen, elini taşın altına koyan Zonguldak Belediyesi’ne, TTK Genel Müdürlüğü’ne, Kültür Bakanlığı ve diğer kurumlarımıza teşekkür ederiz. Yine restorasyon sürecinde sivil toplum kuruluşları olarak gerekli desteği vermeye hazır olduğumuzun da bilinmesini isteriz. Kentimizin bir parçası olan mimari yapıların restorasyonu hem Zonguldak hem de gelecek nesillerimiz için büyük önem taşıyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi