Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Kürşat Coşgun, İl Kültür Müdürlüğünün ZOKEV Yönetim Kurulu Üyesi Üzeyir Karahasanoğlu’nun kitabının imza günü için salon tahsis etmediğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Coşgun, “Yönetim kurulu üyemiz, eğitimci-yazar Üzeyir Karahasanoğlu’nun ‘Geçmişi Beklemek’ adlı öykü kitabının imza gününü yapmak üzere Atatürk Kültür Merkezi Brifing Salonunun tahsisi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yaptığımız başvuru, müdürlüğe vekâlet eden şahıs tarafından uygun görülmedi. Hiçbir mevzuatta yeri olmayan karar, keyfi ve hukuk dışıdır. AKM Brifing Salonu ‘Süreli Tahsis Yönergesi’ kapsamında bir mekân olmadığı gibi, 2022 yılı için bildirilen ve halen Bakanlık internet sitesinde bulunan kültür merkezlerinin tahsisine ilişkin 1 Nolu Cetvel’de de kapsam dışı bırakılmıştır. Müzik koroları, tiyatro gibi amatör grupların çalışmalarına ayrılan salon için kentte en çok kültürel faaliyette bulunan kurum olarak yaptığımız başvuruya olumsuz yanıt verilmesi, adında ‘kültür’ olan müdürlüğün ayıbıdır.” dedi.
HİÇBİR YÖNERGEDE KEDİLERİNE VERİLMİŞ BÖYLE BİR GÖREV YOKTUR
İl Müdür Vekilinin olumsuz tavrını Valilik yetkililerine bildirdiklerini söyleyen Coşgun, açıklamasını, “İl Müdür Vekili, hukuk dışı davrandığı gibi Valilik yetkililerine yanlış bilgi verme cüreti de gösterdi. Tahsisin ancak yönetmelik gereğince yapılabileceğini söyleyen Bay Müdür Vekili, tanıtımı yapılacak yayının incelenmesi gerektiğini, ancak bünyelerinde bunu yapacak bir komisyon bulunmadığını, bu nedenle de talebin reddedildiğini bildirdi. Üst amirlerini yanıltmaya yönelik bu gerekçeleri de doğru değildir. Talep edilen mekân yalnızca İl Müdürlüğünün uygun görüşüyle tahsis edildiği gibi, imzalanacak eserin incelenmesi gerektiği de uydurmadır. Hiçbir yönergede İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine verilmiş böyle bir görev yoktur. Kendisine hatırlatmak isterim, Salonda oynanacak oyunların metninin incelenmesi ya da imzalanacak kitapların önceden incelenmesi gibi çağdışı 12 Eylül kuralları, otuz yıl öncesinde terk edildi. Kaldı ki bu etkinlikte imzalanacak olan kitap, daha önce ulusal çaplı bir yarışmada birincilik ödülü kazanmış, aylardır ülkenin birçok noktasında düzenlenen etkinliklerle okuyucu ile buluşmuş ve gördüğü ilgi üzerine kısa bir sürede ikinci baskısını yapmış seçkin bir eserdir. İl Müdür Vekili ya da oluşturacağı komisyonun hangi vizyon ve donanımla bu eseri inceleyeceği merak konusudur.” diyerek sürdürdü.
BU SALONDA YÜZLERCE YAZAR KİTAPLARINI İMZALADI
Müdür vekilinin aha önce talep gelmediği için böyle bir komisyon oluşturulmadığı şeklinde gerekçesinin de asılsız olduğunu söyleyen Coşgun, “İl Müdür Vekili kurum arşivini karıştırır ya da personeline sorarsa, bu kurumda daha önce çok sayıda imza günü etkinliği gerçekleştirildiğini görecektir. Vedat Türkali, Muzaffer İzgü, Can Gürses, Adnan Özveri, Süleyman Bulut, Gülsüm Cengiz, Ahmet Ümit, Ahmet Telli, Şükrü Erbaş gibi edebiyatımızın doruk isimlerinden Ali Kaya, Selma Aydın, Gülden Işık, Gül Güleryüz gibi yerel edebiyatçılara kadar çok sayıda yazar bu mekânda okuyucu ile buluştu, söyleşileri sonrasında eserlerini imzaladı. Bunların hiçbirinde de böyle bir kurul kararı istenmedi. Bay Müdür Vekili göreve başladıktan sonra mevzuatta da herhangi bir değişiklik olmadı. Ne oldu da, görevi ildeki kültürel etkinlikleri çoğaltmak, bu alanda faaliyette bulunan kişi ve kurumları desteklemek olan bir müdürlük sansürcülüğe soyundu?” şeklindeki ifadelere de yer verdi.
LİYAKATSİZ YÖNETİCİLERE RAĞMEN ÇALIŞMALARIMIZI AYNI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ
Coşgun açıklamasını, “ZOKEV kurulduğu günden bu yana ilde gerçekleştirdiği etkinliklerle kentin kültür ve sanat alanına büyük katkılar sağlamış, bu özelliğiyle gerek kent içinde, gerekse ulusal çapta bir marka haline gelmiştir. Tarih, spor, folklor, edebiyat alanında düzenlediği bienaller, fotoğraf, drama kursları, edebiyat-sanat söyleşileri, kent kimliğinin korunmasına yönelik yürüttüğü sempozyum, proje ve uygulamalar, düzenlediği ya da ev sahipliği yaptığı sergiler, konserler, ortaya koyduğu yayınlar ile kentin kültürel yaşamına büyük bir zenginlik kazandırmıştır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da bu kentte kültür-sanat çalışmalarını bu ve benzeri liyakatsiz yöneticilere rağmen aynı kararlılıkla sürdürecektir. ZOKEV’in bu kent için ne anlam ifade ettiğini Zonguldak kültür-sanat kamuoyu çok iyi bilmektedir. Bir edebiyat kenti olan Zonguldak’ın böylesine basitlikleri hak etmediğini düşünüyor, karşı karşıya kaldığımız bu durumu karşısında kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.” diyerek tamamladı.