CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nda personel alımı için gerçekleştirilen sözlü mülakatlar ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi. 
 
Yavuzyılmaz önergesinde; “Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarında derece elde eden kişilerin, Kamu kurumlarına iş başvurusu yaptıklarında, sözlü mülakatta elenerek işe alınmadığı, yerine KPSS’de çok daha düşük puan almış kişilerin işe alındığı görülmektedir. Aralık 2018 Sözlü Sınav Uygulamasında KPSS Türkiye 1.si olan öğretmenin atanamaması ülkenin gündemine gelmiş, bu usülle işe alımlar tartışmalı hale gelmiştir.” ifadelerine yer verirken, “kurumlarda liyakat prensibinin değil, siyasi bağlantı ve torpilin öne çıktığı” söylentilerinin bu sebeplerle arttığına vurgu yaptı. Bu söylentilerin eğitimciler açısından mesleki saygınlığa ciddi zararlar verdiğini belirten CHP’li Milletvekili; mülakatlarda sorulan şu sorulara dikkat çekti:
 
“Matematik öğretmenine: Dünyanın en uzun demiryolu ağı hangi ülkededir?
Sınıf öğretmenine: Eyfel Kulesi’nde kaç basamak vardır?
Din kültürü öğretmenine: Pinpon topunun ağırlığı kaç gramdır?
Beden eğitimi öğretmenine: Mihail Gorbaçov’un eşinin adı nedir?
Sınıf öğretmenine: Futbol topunun ağırlığı ne kadardır?
Edebiyat öğretmenine: Aspirin’in ham maddesi nedir?” soruları yöneltildiği iddia edilmiştir.
 
Yavuzyılmaz önergesinde Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
 
1. Mülakatla işe alım yapıldığı ilk günden bu güne kadar, KPSS’de ilk yüzde olup sözlü sınavda elenen öğretmenlerin kaç kişi olduklarını, mülakat tarihleri ayrı ayrı belirtilerek hazırlanmış bir tablonun tarafıma iletilmesini talep ediyorum.
 
2. Sözlü sınavda KPSS’ye göre en düşük puanla işe giren kişiden daha yüksek puan alıp aynı sözlü mülakatta elenmiş olan öğretmenlerin kaç kişi olduklarını, sözlü sınav tarihlerine göre ayrı ayrı gösteren bir tablonun tarafıma teslimini talep ediyorum.
 
3. Mülakat uygulamasını gerçekleştiren heyetin görevlendirmeleri hangi parametreler göz önüne alınarak yapılmaktadır ve heyet kaç kişiden oluşmaktadır?
 
4. Mülakatlarda sorulan sorular Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirilmekte midir? Eğer bildiriliyor ise iddia edilen bu soruların sorulduğu doğru mudur?
 
5. Mülakatlarda sorulan sorular heyetin inisiyatifinde ise ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenemiyorsa, mülakatlarda torpil olmadığı söylenebilir mi? Bakanlığınız heyetin görevini kötüye kullanmaması için denetimini hangi bilimsel ve kaydi verilere göre dayanarak yapmaktadır?
 
6. Adaylara sorulan sorular ve verilen cevaplar kayda geçirilmiş midir? Kayda geçirildiyse bu kayıtların yazılı olarak tutanak şeklinde-bağımsız gözetmenlerinde katılımıyla mı - veya kamera, ses kaydı şeklinde mi tutulmuştur? Kayıt tutulmadıysa sözlü mülakatın şeffaflığı, denetlenebilirliği nasıl sağlanacaktır?